Loonwerker Christel Thijssen uit Nieuwehorne, Friesland heeft een primeur te pakken. Thijssen wordt namelijk de eerste loonwerker van Nederland met een drone in het machinepark. Het bedrijf heeft al ervaring op het gebied van precisielandbouw en gaat de drone inzetten om de bodemgesteldheid van akkers en gewassen in kaart te brengen. De dienst wordt dit jaar beschikbaar voor klanten van de Friese loonwerker.

Wat is een loonwerker?

In de landbouw huurt men loonwerkers in voor de uitvoering van incidentele werkzaamheden die met grote machines worden uitgevoerd, zoals kilveren (egaliseren van de landbouwgrond), frezen (kort maken van gewasresten) of zaaien. De loonwerkers stelt machines én personeel beschikbaar op basis van een tarief per uur of hectare.

Sensefly eBee

Thijssen gaat voor het scannen van percelen gebruik maken van een Sensefly eBee 'fixed wing' drone. Deze UAV is grotendeels gemaakt van piepschuim en weegt 700 gram. Het bedrijf kiest o.a. voor deze drone omdat Sensefly onderdeel is van Parrot, een merk wat een koploper is op het gebied van drones. Ook beschikt de eBee over een uitstekende camera waarmee gewassen en akkers goed in kaart kunnen worden gebracht. friessen-loonwerker-sensefly-ebeefriessen-loonwerker-sensefly-ebee

Toepassingen

Er wordt eerst met speciale software een vluchtplan gemaakt welke de drone automatisch aflegt en vervolgens na afloop weer zelfstandig landt. Allereerst wordt de drone gebruikt om gewassen in kaart te brengen. Dankzij de camerabeelden is gewasschade eenvoudig vast te stellen. Daarnaast is de eBee uitgerust met een multispectraalcamera, waarmee het gehalte stikstof in de planten, de hoeveelheid nitraat en het aantal planten per hectare kan worden gemeten. Deze informatie is zeer nuttig voor boeren om zaken als bewatering en bemesting eventueel bij te stellen.

Legaal vliegen

Om de eBee legaal in te kunnen zetten gaat Thijssen een UAV vliegbrevet halen en volgt hij een cursus over het gebruik van de UAV. Voor de zekerheid heeft hij ook een reserve-piloot aangesteld, zodat de eBee in alle gevallen de lucht in kan. Thijssen is niet het eerste bedrijf in Nederland dat een drone inzet in de landbouw. Wel is het de eerste loonwerker die observatie met een drone opneemt in haar dienstenpakket. De eerste projecten komen inmiddels binnen bij de loonwerker.

0 Reacties

    Plaats een reactie