Tijdens een tweedaagse conferentie in Riga over drones hebben Europese belanghebbende luchtvaartorganisaties overeenstemming bereikt over de basisregels voor dronegebruik in de Europese Unie.

5 richtlijnen

Afgevaardigden van de Europese Commissie, de luchtvaartautoriteiten, autoriteiten op gebied van privacybescherming en de drone-industrie hebben overeenstemming bereikt over een Declaration on Civil RPAS. In Riga zijn de volgende 5 voorlopige richtlijnen opgesteld t.b.v. Europese drone-regelgeving:

  • 1. Drones moeten worden behandeld als een nieuwe type vliegtuigen met evenredige regels op basis van het risico van elke operatie;
  • 2. Regels voor drone diensten moeten op Europees niveau worden ontwikkeld;
  • 3. Technologieën en normen moeten worden ontwikkeld voor de volledige integratie van drones in het Europese luchtruim;
  • 4. Maatschappelijke acceptatie is de sleutel tot de groei van drone diensten;
  • 5. De exploitant van een drone is verantwoordelijk voor het gebruik ervan.
europese-commissie-riga-drone-regelgevingeuropese-commissie-riga-drone-regelgeving

Toekomst

Gelukkig ziet de Europese luchtvaartcommunity de voordelen van drone-technologie voor de economische kansen in Europa. Met de presentatie van deze richtlijnen hopen de belanghebbenden een voorzet te geven voor soepele doch veilige regelgeving op het gebied van onbemande luchtvaartuigen in Europa. Tevens is er de oproep aan de European Aviation Safety Agency om direct te beginnen met het opstellen van Europese veiligheidsregels, die zoveel mogelijk op wereldniveau geharmoniseerd zouden moeten worden. "Drones zijn het gesprek van het jaar en de reden waarom we bij elkaar zijn gekomen in Riga. We hopen uit te vinden hoe wij, als samenleving, willen leven met drones. Natuurlijk kunnen wij niet nieuwe regels en voorschriften hier vandaag opstellen. Dit zal even duren. In 'Riga declaration on civil drones' hebben we in ieder geval onze bedoelingen duidelijk gemaakt", aldus Bulc.

0 Reacties

    Plaats een reactie