De mysterieuze knipperende lichtjes die onlangs werden gespot boven de Amerikaanse hoofdstad Washington DC kwamen niet van UFO's maar van drones! Het is bekend gemaakt dat The Secret Service, de veiligheidsdienst die o.a. verantwoordelijk is voor het beschermen van de president, 's nachts drones test in het luchtruim boven de stad. Het doel van deze operatie is met name te onderzoeken hoe aanvallende drones zo snel mogelijk uit de lucht kunnen worden gehaald.

Terreurdreiging

Het is niet vreemd dat de Secret Service veel aandacht besteedt aan drones. Drones worden namelijk recentelijk veel in verband gebracht met terreurdreiging. Zo vlogen er vorige maand al onbekende drones boven toeristische trekpleisters en de Amerikaanse ambassade in Parijs en crashte een overheidswerknemer onlangs een DJI Phantom in de tuin van het Witte Huis. secretservice_drones_boven_washingtondc2secretservice_drones_boven_washingtondc2

Verstoring telefoon- en internetverkeer

De veiligheidsdient test dus met name hoe drones uit de lucht kunnen worden gehaald of een andere kant op kunnen worden gestuurd om zo belangrijke personen en gebouwen te kunnen beschermen tegen vijandelijke UAV's. Dat de Secret Service boven Washington vliegt is opmerkelijk; dit luchtruim geldt doorgaans als een no-fly zone. Door het gebruik van radio frequenties, Bluetooth en WiFi netwerken kan het internet- en telefoonverkeer in Washington tijdelijk worden verstoord.

Inzet vangnet?

Jermy Gillula is als technoloog werkzaam bij de Electronic Frontier Foundation. Deze stichting zet zich in voor de bescherming van mensenrechten gelinkt aan nieuwe technologie. Volgens Gillula zijn er 3 mogelijkheden om een drone te stoppen; het blokkeren van de radiosignalen tussen drone en controller, het hacken van de UAV's controller en de drone laten geloven dat het ergens anders vliegt, en het daadwerkelijk uitschakelen van de drone. De laatste optie kan bijv. plaatsvinden wanneer de politie een drone uit de lucht schiet of er gebruik gemaakt wordt van een vangnet. "Als het aan mij lag, zou het gebruiken van een net een van mijn eerste keuzes zijn" aldus Gillula. "Je kan het hele Witte Huis met een net kunnen omringen. Het ziet er niet mooi uit, maar het is wel effectief".

0 Reacties

    Plaats een reactie