Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben een accu ontworpen die aluminium gebruikt in plaats van lithium en bijzonder snel kan worden opgeladen.

Alternatief

Volgens de onderzoekers is de Aluminium-Ion-batterij een mogelijk alternatief voor de veelgebruikte Lithium-Ion-accu's die in elektrische auto's, smartphones en andere elektronica zitten.

1 minuut oplaadtijd

Het nieuwe ontwerp, dat beschikt over een anode van aluminium en kathode van grafiet, kan in één minuut worden opgeladen. Als de accu commercieel beschikbaar wordt, zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor het bereik van elektrische auto's en drones, omdat ze dan zeer snel kunnen worden 'bijgetankt'.

Verbeterde levensduur

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, heeft de Aluminium-Ion-accu ook een langere levensduur. Hij zou 7.500 keer kunnen worden opgeladen zonder capaciteit te verliezen, terwijl dit bij Lithium-Ion-accu's slechts duizend keer is. Door een lange levensduur is de aluminium-accu mogelijk ook geschikt om reserves aan groene energie op te slaan.

Brandgevaar

Het gebruik van aluminium zou er bovendien voor zorgen dat de batterij geen brandgevaar vormt, terwijl Lithium-Ion-accu's vlam kunnen vatten.

Voltage

De wetenschappers hopen er nog voor te zorgen dat de aluminium-batterij een hoger voltage krijgt. Het huidige ontwerp genereert ongeveer twee volt, iets meer dan een AA- of AAA-batterij. Lithium-batterijen hebben vaak een voltage dat twee tot zes keer zo hoog ligt.

Voltage

Het voltage van de aluminium-accu moet worden verhoogd door de kathode, de positieve elektrode van de accu, te verbeteren. "Verder heeft onze batterij alles wat hij zou moeten hebben: goedkope elektrodes, goede veiligheid, snel opladen, flexibiliteit en een lange levensduur", aldus onderzoeksleider Hongjie Dai. "Ik zie dit als een nieuwe batterij in zijn begindagen. Het is erg spannend."aluminium-ion-accualuminium-ion-accu

3 Reacties

  1. Martijn

    kan aan mij liggen maar ik ken geen een drone die op Lion vliegt even goed mooie ontwikkeling natuurlijk

  2. Peter

    Vliegt jouw drone dan op kerosine ?

  3. Michel Rietveld

    dat is fijn, ipv uur laden in 1 minuut klaar ;-) dan is het laden korter dan de vliegtijd LOL

Plaats een reactie