Het Amerikaanse Navy Research Lab werkt aan een drone die zowel onderwater kan duiken alsmede korte afstanden kan vliegen. Deze 'vliegende onderzeeër' moet in de toekomst mogelijke vijandige duikboten onschadelijk kunnen maken.

Water

Onderzeeërs die als drone aangestuurd worden, kunnen door de weerstand van het water maar geringe snelheden behalen terwijl de wendbaarheid in het water ook beperkt is. Hierdoor is het bestrijden van vijandige onderzeeërs lastig in met name ondiepe wateren waar ook veel obstakels zijn te vinden. Het Navy Research Lab denkt echter deze beperkingen deels te kunnen omzeilen door een drone grotendeels te laten vliegen.

Wanda

Een eerste ontwerp kwam uit op de zogeheten Wanda-drone, wat staat voor 'Wrasse-inspired Agile Near-shore Deformable-fin Automaton', is zoals de naam al aangeeft geïnspireerd op een vissoort, in dit geval de gomphosus varius, een vis die in koralen tot dieptes van 30 meter zwemt. Wanda telt vier vinnen: twee om te sturen en twee voor de aandrijving onderwater.

Onderzoek

Op basis van dit ontwerp is verder onderzoek gedaan. Door de vinnen een ander ontwerp te geven en een vleugel toe te voegen kan de drone ook vliegen. Er zijn inmiddels testen uitgevoerd waarbij de 'vliegende Wanda' boven het water 50 knopen - ruim 90km/u - kan behalen, terwijl onder water de snelheid zakt naar 10 knopen - ofwel 19km/u.

Proefvluchten

Het Navy Research Lab heeft inmiddels vier proefvluchten uitgevoerd en denkt een interessant ontwerp in handen te hebben. In toekomstige versies moet Wanda ook in de lucht met zijn vinnen kunnen sturen, terwijl ook gekeken wordt hoe de hybride drone nog lichter gemaakt kan worden, bijvoorbeeld door holle vleugels te bouwen die tevens dienst kunnen doen als ballasttank. wanda-drone-usa-navywanda-drone-usa-navy

0 Reacties

    Plaats een reactie