Het mag met recht een bijzondere en innovatieve ontwikkeling worden genoemd; gisteren is op de cybertop in Den Haag een drone de lucht ingegaan, door middel van denken. Heel hard denken. De gedachte aan een vliegende drone, liet het onbemande vliegtuigje daadwerkelijk de lucht in gaan.

Internetgrondlegger

De drone-bestuurder tijdens het spektakel was Vint Cerf, vicepresident van Google en een van de oprichters van het internet.  Deze was als proefpersoon gevraagd door ict-organisatie SURFnet. Deze partij heeft de drone voorafgaand aan het experiment het een en ander geleerd, waardoor deze kon reageren op de hersensignalen van Cerf.

Geslaagd

Vint Cerf kreeg allereerst een aantal sensoren op zijn hoofd geplakt. Dat het een beetje onwennig was, bleek uit zijn reactie: ‘Gaan jullie me nu doormidden zagen? ‘, waarop de Nederlanders gekscherend ‘nog niet’ antwoordde. Hierna werd Cerf gevraagd aan diverse commando’s te denken, waaronder stijgen, dalen en stilstaan. De signalen die zijn hersenen hiermee uitstuurden werden opgeslagen op een computer, waaraan de drone vervolgens werd gekoppeld. Het echte experiment kon hiermee beginnen. De 'vader van het internet' werd met een headset op zijn hoofd gevraagd om aan opstijgen te denken. Toen de drone daarop reageerde en daadwerkelijk begon op te stijgen, bleek het geheel geslaagd.  ‘Tot je ergens anders aan denkt. Dan is de gedachte doorbroken en stort de drone neer’, aldus de organisatie. Om deze reden mocht de drone dan ook niet boven publiek vliegen. hersenbesturing2hersenbesturing2

Toekomst

Dat met dit experiment is aangetoond dat aansturing via de hersenen nog een hele interessante toekomst in het verschiet heeft, dat moge duidelijk zijn. Productmanager Wladimir Mufty vertelt hierover: ‘De drone en headset die we hier tonen, kost zo’n 700 euro en is al beschikbaar voor consumenten. Wetenschappers beschikken over duurdere apparatuur die al veel meer kan, zoals via de hersenen een Twitterbericht versturen.’ Deze technologie zou een geweldige uitkomst zijn voor bijvoorbeeld mensen met een verlamming, die nog wel via hun gedachten kunnen aansturen.

Cybertop

De cybertop, welke gisteren in Den Haag van start is gegaan, staat in het teken van internetveiligheid. Twee dagen lang wordt gepraat over maatregelen tegen cybercrime en voor innovatie en privacy. Een technologie als hersenbesturing heeft dus uiteraard niet alleen positieve aspecten, er is zoals altijd ook een keerzijde van de medaille. Tijdens de top is dus ook uitvoerig de privacy rondom dit experiment besproken. De toegang tot hersenactiviteit roept vanzelfsprekend vele vragen op.

0 Reacties

    Plaats een reactie