Het Europese Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart heeft deze week richtlijnen gepubliceerd voor een Europese regelgeving voor drones. Hierin worden verschillende eisen gesteld voor drones in verschillende gewichtsklassen tot een maximum van 25 kilogram.

Richtlijnen

De EASA heeft richtlijnen en regels voor veilige dronevluchten gepresenteerd in een formeel document. Het zijn nog geen bindende regels, maar enkel richtlijnen voor de basis van de definitieve regels.

Autorisatie

Het document beschrijft een 'open'-categorie, waarbij sprake is van een lager risiconiveau. Hierbij is het niet noodzakelijk om vooraf autorisatie te krijgen voor het vliegen met een drone.

EASA publiceert richtlijnen Europese drone regelgeving

Vlieghoogte

De maximale vlieghoogte is volgens de richtlijnen 120 meter, maar kan beperkt worden door de afstand tot mensen. Vlieg je bijvoorbeeld in een horizontale afstand van 100 meter tot mensen, dan wordt ook het vliegplafond op 100 meter gesteld. Er is verder geen afstandslimiet, maar de dronepiloot moet nog altijd zijn drone goed in het zicht kunnen houden.

Gewichtsklassen

Consumenten met een drone van minder dan 250 gram hoeft enkel consumenteninformatie tot zich te nemen. Piloten met een drone tot 900 gram moeten een onlinetest en -training doorlopen en moet daarnaast ook geïdentificeerd kunnen worden. Voor het vliegen met drones tot 4 kilogram moet de dronepiloot een erkende theorietest en registratie voltooien.

Minimum leeftijd

De EASA beschrijft geen minimum leeftijd voor het vliegen met drones en laat dit over aan de lidstaten om zelf eventueel in te vullen.

EASA publiceert richtlijnen Europese drone regelgeving

Invoeren

Met de richtlijnen wil de EASA een vrije verspreiding van drones en een gelijk speelveld voor de hele EU creeëren. Daarbij is ook gekeken naar de privacy en veiligheid van de burgers en de mogelijkheid voor de industrie om te innoveren en te groeien. De Europese Commissie zal later dit jaar definitieve regels aannemen die vermoedelijk vanaf 2019 ingevoerd worden.

0 Reacties

    Plaats een reactie