Spanje blijft een populaire vakantiebestemming en het land anticipeert in de maand augustus dan ook op een enorme verkeersdrukte. De Spaanse verkeerspolitie zet sindskort drones in om het verkeer in de gaten te houden.

Bescherming

De politie gaat drones met name inzetten bij druk verkeer dat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De focus hierbij ligt met name op wegen met een hoog ongevalspercentage, waarbij de bescherming kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders, centraal staat. In totaal heeft de politie elf drones tot haar beschikking, waarvan er drie reeds actief zijn om overtreders op te sporen.

Whatsappen

Vanaf begin deze maand worden beelden van drie van de elf ingezette drones gebruikt om boetes uit te delen. Dat gaat niet om een simpele snelheidsmeting, maar vooral om gevaarlijk gedrag. Alle overtredingen worden gedocumenteerd met de bijbehorende afbeelding als bewijs van de overtreding van de bestuurder. Het zou dus zomaar kunnen dat in Madrid een boete voor Whatsappen achter het stuur dankzij een drone uitgedeeld kan worden.

Spaanse politie gaat drones inzetten voor verkeersmonitoring

Certificatie

De verkeerspolitie heeft momenteel 11 kleine drones, waarvan er drie al zijn gecertificeerd door het Spaanse Metrology Center. Deze zijn inmiddels actief om verkeersovertreders op te sporen. De resterende drones gebruikt men momenteel voor regulering en verkeerscontrole, totdat ze de nodige certificering ontvangen om meer taken uit te mogen voeren.

Drukte

De voorzorgsmaatregelen van de politie zijn geen overbodige luxe. Naar schatting worden er in de zomervakantie ruim 47 miljoen langeafstandsreizen gemaakt door auto's en motors. Door de inzet van drones kan de politie op mankracht besparen. Dat bevalt goed, want men is van plan om nog twintig drones aan te schaffen voor patrouilles en verkeerscontroles.

0 Reacties

    Plaats een reactie