Een quadcopter met straalmotoren die op diesel vliegt? Dat klinkt een beetje als hoe mensen in de jaren '80 zich voorstelden dat 'drones' er uit zouden kunnen zien, maar het bedrijf Fusion Flight heeft nu daadwerkelijk zo'n drone in ontwikkeling. Het is niet de meest milieuvriendelijke optie, maar het brengt wel een aantal interessante kenmerken met zich mee.

AB5 JetQuad

De AB5 JetQuad is de nieuwste drone van Fusion Flight, een startup uit Dallas. Het bedrijf creëerde de AB5 JetQuad naar eigen zeggen als een directe reactie op huidige drones. Volgens Fusion Flight hebben deze namelijk beperkte laadcapaciteit, lage topsnelheid en batterijen met een lage energiedichtheid.

Drone

De drone maakt gebruik van vier straalmotoren in een H-configuratie samen met stuwvectorsystemen, waardoor hij stabiel kan vliegen en de juiste hoeveelheid vermogen naar elke straalmotor kan sturen. De straalmotoren kunnen draaien tussen verticale en horizontale posities, wat betekent dat de AB5 JetQuad een VTOL-drone is. De JetQuad is door de motoren een krachtige drone die een gewicht kan tillen tot maximaal 20 kg.

Fusion Flight ontwikkelt diesel-aangedreven JetQuad-drone

Diesel

De AB5 JetQuad werkt op gewone diesel en heeft een capaciteit van vijf liter. Volgens de website van het bedrijf heeft diesel 40 keer de energiedichtheid van lithiumbatterijen, waardoor het slechts enkele minuten duurt om te tanken in plaats van uren om op te laden. De drone is hierdoor volgens de makers zeer geschikt voor pakketbezorging.

Geluid

De AB5 JetQuad maakt momenteel 120 dB geluid voor iemand die er direct naast staat. Ter vergelijking: de grotere consumentenmodellen van DJI maken bijna de helft minder geluid. Fusion Flight onderzoekt dan ook momenteel technologieën voor ruisonderdrukking.

Concurrentie

Fusion Flights heeft goed gekeken naar de concurrentie op het gebied van drone-toepassingen. Op dezelfde manier als de bezorgingsdrone van Wing Aviation zweeft de AB5 JetQuad zo'n 4.5 meter boven de grond bij bezorging. De vracht laat men dan vanaf de onderkant van de drone langzaam naar de grond zakken, met behulp van vier elektrische haspels. De Jetquad maakt daarnaast gebruik van een modulair ontwerp, waardoor upgrades en uitbreidingen mogelijk zijn, zoals de bij de DJI Phantom 4 Pro RTK.

0 Reacties

    Plaats een reactie