Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is een samenwerking gestart met het Engelse Altitude Angel om drones veilig in het Nederlandse luchtruim te integreren. Hiervoor werd een internationale aanbesteding uitgezet waarbij het Engelse bedrijf als meest geschikte partner naar voren kwam.

Snelweg voor drones

Om drones veilig te integreren in het Nederlandse luchtruim werd er een internationale aanbesteding uitgezet door Luchtverkeersleiding Nederland. Het Engelse bedrijf Altitude Angel wist met hun goede track record en hun reeds toegepaste systeem LVNL te overtuigen en de samenwerking aan te gaan. De twee gaan samen een digitale snelweg voor drones opzetten en alles wat hierbij komt kijken.

Drones integreren in het luchtruim

Altitude Angel is een luchtvaarttechnologisch bedrijf dat oplossingen biedt op het gebied van veilige integratie en volledig geautomatiseerde drones in het luchtruim. Nu de samenwerking is beklonken wordt er een toepassing ontwikkeld voor dronevliegers waarbij een luchtverkeersleiding aan dronevliegers via Unmanned Aircraft System (UAS) en Traffic Management (UTM) centraal staat.

Drone toepassingen

Met de samenwerking zet LVNL in op het veilig mogelijk maken van het toenemende gebruik van drones voor verschillende toepassingen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bezorgingen per drone, drones voor medische noodzaak of het inzetten van drones in de beveiliging.

LVNL en Altitude Angel starten samenwerking om drones te integreren in het luchtruim

Applicatie

Als eerste stap van de samenwerking wordt er een app ontwikkeld waarin dronevliegers informatie vinden over waar zij mogen vliegen en welke regels daar gelden. Ook komt in deze app de mogelijkheid om eenvoudig vluchtplannen in te dienen met informatie over het vlieggebied, vlieghoogte, type drone, bevoegdheden van de gebruiker. Deze informatie wordt online gekoppeld aan een nationaal droneregister. De luchtverkeersleiding moet vervolgens de vluchten ook realtime kunnen gaan volgen.

Bron: LVNL

0 Reacties

    Plaats een reactie