Studenten uit Breda hebben een drone en app gemaakt waarmee wilde dieren snel opgespoord kunnen worden in natuurreservaten. Zij presenteerden het concept recent op het luchtvaartindustrieterrein Aviolanda in Hoogerheide.

Opdracht

Studenten van de minor Aerospace Engineering & Maintenance van Avans kregen de opdracht om drones te ontwerpen voor verschillende bedrijven. Een van deze bedrijven was Wild Earth, die op zoek was naar een manier om snel kudde's te kunnen vinden voor het livestreamen van natuurbeelden. Daarvoor worden nu dankzij de studenten drones ingezet.

Oplossing

"Je kan niet zomaar met een cameraploeg het Krugerpark inlopen in de hoop dat je binnen een uur die groep olifanten vindt", vertelt docent Gerben Krielaart aan het Brabants Dagblad. De studenten kwamen op het idee om drones te gebruiken. Met name de warmtebeeldcamera's die al op veel drones gebruikt worden, bleken cruciaal voor de oplossing.

Bredase studenten ontwikkelen drones en software om wilde dieren te herkennen

Twee drones

Om snel dieren en kudde's te localiseren, worden twee drones tegelijkertijd gebruikt. Eentje met vleugels met een groot bereik en een kleinere drone die net als een helikopter stil kan hangen. "Met de grote drone lokaliseren we snel waar er dieren zitten, bij voorkeur kuddes. Dat wordt dan automatisch naar een app doorgestuurd en daarmee kan de kleine drone aan de slag", legt een van de studenten uit.

Dierherkenning

Wat deze techniek nog beter maakt dan normale warmtebeelden, is dat de bijbehorende software ook dieren kan herkennen. De beelden hebben genoeg details om dit mogelijk te maken. Daarnaast is de slimme software zelflerend. Hoe vaker de dieren gespot worden, hoe beter de software deze gaat herkennen.

Testen

De drones zijn inmiddels getest in Zuid-Afrika. Met succes, maar volgens de studenten kunnen er wel nog een aantal verbeteringen doorgevoerd worden. "Zo'n grote drone met vleugels die moet opstijgen als een vliegtuig werkt niet echt midden op de savanne of in de bossen." Ze kijken voor een toekomstige versie naar VTOL modellen die kunnen landen en opstijgen als een helikopter.

Foto: Brabants Dagblad

1 Reacties

  1. Frank

    Prachtig project wat ik van dichtbij heb mogen zien hoe deze ontwikkeld is!

Plaats een reactie