Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat onderzoeken of een lichtshow met drones wellicht volgend jaar de vuurwerkshow kan vervangen of aanvullen. De show met drones kan minstens zo spectaculair zijn, maar is veel veiliger, milieuvriendelijker en diervriendelijker.

Lichtshows

Voor het eerst waren er dit jaar tijdens de jaarwisseling op verschillende plekken op de wereld lichtshows met drones te zien in plaats van een met vuurwerk. De reden hiervoor is dat drones veel veiliger zijn en milieu- en diervriendelijker. De beelden gingen de hele wereld over en bereikte ook politici in Nederland.

Onderzoek

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, onderzoekt nu of een lichtshow met drones ook in Rotterdam uitgevoerd kan worden tijdens de jaarwisseling. Dit zal eerder een toevoeging dan een complete vervanging van de huidige show worden.

Vincent Karremans

De aanleiding is het verzoek van de Rotterdamse VVD fractievoorzitter Vincent Karremans. Hij vroeg het stadsbestuur te onderzoeken of een lichtshow met drones ook mogelijk is in Rotterdam en wat dit de gemeente gaat kosten.

Burgemeester Rotterdam onderzoekt mogelijkheid drone lichtshow tijdens jaarwisseling

Weersinvloeden

Er zitten echter nog wel een aantal haken en ogen aan een lichtshow met drones. Drones zijn namelijk zeer gevoelig voor het weer. Bij regen of harde wind kan een dergelijke lichtshow al niet door gaan. Ook bij dichte mist, zoals dit bij de afgelopen jaarwisseling was, kan roet in het eten gooien. Dit is dan ook de reden dat een drone lichtshow voorlopig nog geen vuurwerkshow definitief vervangt in Nederland.

Regelgeving

Ook de regelgeving is een belangrijke horde voor een drone lichtshow in Nederland. De veranderende regelgeving van 1 juli 2020 kan dit wel vereenvoudigen, maar er zullen wel de nodige ontheffingen aangevraagd dienen te worden.

0 Reacties

    Plaats een reactie