Inspecties met drones winnen nog altijd aan populariteit. Nadat de brandweer in Rotterdam al succes boekte met de kleine onbemande voertuigjes, wil de gemeente ze nu inzetten om bruggen te gaan inspecteren. Daarvoor doet men nu een proef met aquadrones.

Aquadrones

De gemeente Rotterdam zet als proef drones in om bruggen vanaf het water te inspecteren. Het gaat om een op afstand bestuurbare aquadrone die via het water op moeilijk toegankelijke of onbereikbare plaatsen onder de brug komen, om vervolgens foto's en scans te maken.

Drones inspecteren bruggen in Rotterdam

Werking

De drone maakt duizenden foto’s van de brug en draagt er zorg voor dat zelfs de kleinste groeven en steentjes nauwkeurig op de foto staan. Deze beelden gebruikt men vervolgens om een 3D-model van de brug te maken. Daarop is volgens de gemeente nauwkeurig te zien of er mogelijk schade of slijtage aan de onderkant van de brug is ontstaan.

Voordelen

"Om de onderkant van een brug echt goed te inspecteren, moet een bruggeninspecteur vaak gebruik maken van een boot. Als de doorvaarhoogte heel klein is, zetten we soms zelfs duikers in. Met een drone hoeft dat niet meer", vertelt Robert Aartsen, beheerder Civiele Kunstwerken van de gemeente Rotterdam.

Proef

Momenteel is er een proef gaande bij kleinere bruggen, zoals die bij Het Park bij de Euromast en bij de Crooswijksebocht. Bij goede resultaten worden de drones mogelijk ook ingezet bij grotere objecten. De drones kunnen volgens de gemeente in de toekomst ook ingezet voor inspecties van andere objecten, zoals bomen en rioleringen.

Bron: RTV Rijnmond

Foto: Gemeente Rotterdam via RTV Rijnmond

0 Reacties

    Plaats een reactie