De Chinese drone fabrikant DJI heeft besloten de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) een handje te helpen door de DJI drones uit te rusten met een nieuwe functie genaamd Geospatial Environment Online (GEO). Dit geofencing systeem zorgt ervoor dat de onbemande luchtvaartuigjes niet meer vliegen in verboden luchtruim.

Geofencing

DJI heeft een nieuw geofencing systeem gelanceerd dat drones moet weren uit verboden gebieden. Het systeem zorgt ervoor dat DJI drones niet langer kunnen opstijgen in verboden gebieden zoals bij luchthavens en in de stad Washington D.C. Daarnaast laat het GEO systeem de gebruiker ook weten wanneer het luchtruim slechts tijdelijk gesloten is. Dit kan bijvoorbeeld op plekken zoals in de buurt van bosbranden of tijdens grote evenementen in stadions. Gevoelige gebieden rond gevangenissen en energiecentrales zijn ook buiten bereik met het systeem.

Uitzondering

DJI piloten kunnen de functie wel tijdelijk uitschakelen en daardoor toch in sommige verboden gebieden vliegen. De voorwaarde hiervoor is dat de piloot een geverifieerd account heeft en daarbij zijn of haar creditcard gegevens, bankrekeningnummer of telefoonnummer vermeldt. Op die manier kan de eigenaar getraceerd worden wanneer zijn drone in verboden gebied aangetroffen wordt. De geverifieerde gebruikers kunnen niet in alle verboden gebieden vliegen. Het luchtruim rond plaatsen zoals de Amerikaanse hoofdstad Washinton D.C. en rond gevangenissen zullen compleet ontoegankelijk zijn voor de Chinese drones. dji-phantom-inspire-1-drones-uitzondering-geofencing-systeem-software-applicatie-beperking-no-fly-zones-quadcopter-2016dji-phantom-inspire-1-drones-uitzondering-geofencing-systeem-software-applicatie-beperking-no-fly-zones-quadcopter-2016

Betaversie

Het systeem is momenteel nog een bètaversie en moet uiteindelijk het huidige no-fly-systeem van de DJI drones vervangen. De software is geschikt voor de Phantom 3- en Inspire 1-drones. De nieuwe functie zal er voor zorgen dat de DJI drones niet meer opduiken op plekken waar zij niet thuishoren, zoals in de buurt van vliegtuigen of in de tuin van het Witte Huis.

FAA

DJI wil met de GEO functie de FAA tegemoet komen. De luchtvaartautoriteiten zijn druk in beraad om de drone regels in de Verenigde Staten strenger te maken. Vorig jaar werd de drone registratieplicht al doorgevoerd door de FAA. Hierbij moeten alle drone eigenaren hun onbemande luchtvaartuigje voor 19 februari registreren anders lopen de drone piloten het risico op een boete tot 27.500 dollar.

2 Reacties

  1. Bart

    Wat betekend dit voor de Nederlandse regelgeving?

  2. Meindert

    Real-time lijkt mij niet haalbaar. Database met geofencing data staat vast ergens online. Wi-Fi is in gebruik voor fpv en telefoon kan bij mijn weten niet combinatie aan van en 3/4G en Wi-Fi. Marketeers verwarren real-time en geautomatiseerd online wel vaker met elkaar. Jammer dat consumenten niet kritischer zijn. Ik denk dat het betekent dat de App info gaat ophalen als telefoon weer aan internet hangt. Dat is wel mooi van DJI! Goede ontwikkeling, maar in NL nog niet nodig. De centrale database voor Europese No Fly en Limited Fly zones is nog in ontwikkeling.

Plaats een reactie