De spanning tussen DJI en dronepiloten, die volledige controle over hun drones willen hebben, is tot een nieuw hoogtepunt gekomen. Een wapenwedstrijd tussen hackers en het Chinese bedrijf is serieus een feit.

DJI Hacks

Op YouTube, Facebook, droneforums op het internet hebben hackers instructies gepubliceerd voor het wijzigen van de firmware van DJI drones, wat leidt tot een toenemend aantal dronepiloten die de door DJI opgelegde vluchtbeperkingen omzeilen.

DJI gaat de strijd aan met drone hackers

Software

In de afgelopen dagen heeft het bedrijf zijn software bijgewerkt om deze hacks te voorkomen. Ook is de dronefabrikant begonnen met het verwijderen van kwetsbare versies van de firmware van zijn servers om de controle over zijn drones te heroveren.

DJI vertelde vrijdag dat het zal blijven kijken naar gevallen van onbevoegde wijziging en dat het bedrijf software-updates zal uitgeven om hackers te adresseren zonder verdere aankondiging.

"Ongeautoriseerde wijziging van een DJI-drone wordt niet aanbevolen, omdat het onstabiele vluchtgedrag kan veroorzaken waardoor de drone onveilig kan worden", zo vertelde Victor Wang, DJI's beveiligingsdirecteur, in een verklaring. "DJI is niet verantwoordelijk voor het vluchtgedrag van een gewijzigde drone en we veroordelen elke gebruiker die probeert om hun drone te wijzigen voor onwettig of onveilig gebruik."

DJI gaat de strijd aan met drone hackers

Russische hacks

Vorige maanden berichtten we al over het Russische bedrijf CopterSafe dat zich inzet om dronepiloten te helpen hun drone-firmware te wijzigen om DJI's No Fly Zones en hoogte- en snelheidsbeperkingen te omzeilen.

Gratis versie

Coptersafe verkoopt haar hacks voor meer dan $200 per apparaat, maar in de afgelopen weken hebben doe-het-zelf hackers de Coptersafe-software geanalyseerd en nagebouwd zodat deze gratis kan worden aangeboden. Als resultaat verspreidde de hacking software razendsnel over het internet.

Automatische update

Hoewel DJI zegt dat zijn No Fly Zones vrijwillige richtlijnen zijn die kunnen worden omzeild met goedkeuring van het bedrijf, zien piloten de beperkingen als een inbreuk op hun eigendomsrechten. Het bedrijf heeft versies van zijn firmware van haar servers verwijderd die kwetsbaar zijn voor hacking. Als DJI drones die kwetsbare firmware hebben geïnstalleerd verbonden worden met het internet, dan worden de drones automatisch bijgewerkt naar een minder kwetsbare versie van de software.

1 Reacties

  1. Pierre Creus

    Grobbendonk / België Dag Heren , Ik vlieg omtrent één jaar met een Matrice 100, en heb er ongeveer 40 uur effectief mee gevlogen. Vloog tot heden zeer goeden, / en heb een update gedaan / alles leek in orde ! Nu na de update de week nadien, was ik aan het trainen hier op een open veld, point of interest op een hoogte van ongeveer 26 meter. in Atti mode.. toen plots na weigering en onbestuurbaarheid !! Mijn Matrice zijn eigen leven ging leiden en zeer snel weg vloog / kwam terecht in een boom , met de gevolgen... arm gebroken enz... Ik heb die ondertussen bij mijn leverancier binnen gebracht. Hij zal de zaak bekijken, maar weet het ook niet wat er gebeurt is ?( nochtans is hij zeer bekwaam in verkoop en techniek.) Hebben jullie eventueel een idee ? en hebben jullie gelijkaardige voorvallen al gehoord of meegemaakt ? Graag tot weder Vriendelijk groeten Pierre

Plaats een reactie