Met de toenemende populariteit van drones neemt niet alleen het aantal liefhebbers toe, maar ook het aantal tegenstanders. Een bedrijf uit de Amerikaanse staat Californië werkt momenteel aan een drone die andere drones onderschept om deze vervolgens 'uit te schakelen'.

Toename

Oorspronkelijk was - door de dure aanschafprijs - het vliegen met drones enkel weggelegd voor luchtfotografen. Doordat de onbemande vliegtuigjes steeds goedkoper worden, neemt niet alleen het aantal drones in het luchtruim toe, maar wordt het vlieggedrag ook steeds roekelozer.

Oplossing

Mensen op de grond kunnen weinig doen tegen een overvliegende drone, zeker als de ongewenste indringer zich bevindt buiten bereik van een jachtgeweer en je niet over een geavanceerd militair laserwapen beschikt. Voor deze mensen wordt er nu gewerkt aan een mogelijke oplossing om ongewenste drones uit te schakelen.

Rapere

Rapere is een drone die in staat is om andere drones uit te schakelen. De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'rapio' dat 'grijpen' betekent. De drone is ontworpen om andere drones te detecteren om deze vervolgens uit te schakelen. rapere-rape-drone-attack-dronesrapere-rape-drone-attack-drones

Werking

Via een reeks van 12 lage resolutie VGA camera's met een hoge framerate (90 FPS) is Rapere in staat om andere drones te detecteren. Indien de drone geactiveerd wordt, zal Rapere boven de ongewenste drone gaan vliegen om vervolgens een stuk touw te laten vallen dat terecht moet komen in één van de propellers. Het stuk touw moet verstrikt raken in een van de propellers zodat de drone naar beneden zal vallen.

Krachtig

Aangezien de Rapere maar even (2 minuten) actief hoeft te zijn in tegenstelling tot een normale drone (15 minuten), wordt het batterijvermogen intensief gebruikt om de drone extra krachtig te maken om zo iedere tegenstander in de lucht te kunnen overmeesteren.

Team Rapere

Rapere wordt momenteel ontwikkeld wordt door een bedrijf uit Californië. Het bedrijf wenst voorlopig nog anoniem te blijven, om concurrerende initiatieven buiten de deur te houden. Naar eigen zegge wordt er in een laboratorium omgeving met een team van ontwikkelaars met jarenlange ervaring op het gebied van onbemande luchtvaartuigen gewerkt aan deze 'killer drone'. Tot op heden zijn er geen enkele foto's of video's beschikbaar van de drone, werkomgeving of team.

Aanschaf

Volgens de website van Rapere zal de prijs hoger zijn in vergelijking tot reguliere drones. Ook zal het bedrijf aankopers kwalificeren of de drone wordt ingezet voor legitieme doeleinden. Hoe deze kwalificatie plaats vindt is momenteel nog onduidelijk.

0 Reacties

    Plaats een reactie